De monitor
De monitor is de meest zichtbare onderdeel van de computer. Het is de beeldscherm van een computer. De grootte van een beeldscherm wordt diagonaal gemeten. De standaardgrootten zijn 15´´,17´´, 19´´ en 22´´. Een grotere monitor levert meer comfort en werkruimte. Beeldschermen kun je in 2 groepen verdelen. De beeldbuismonitoren en de LCD of TFT schermen. Lcd-schermen zijn platte digitale schermen. Ze nemen weinig ruimte in beslag. Een aan/uitknop bevindt zich vaak vooraan

De systeemkast
De systeemkast is een omhulsel dat de belangrijkste componenten van een computer bevat. De kasten worden meestal gemaakt uit staal, aluminium of plastic. De kasten bestaan in verschillende groottes of vormfactoren. Een gewone kast heeft vier 5.25" en drie 3.5" uitbreidingsruimtes waar componenten zoals harde schijven, diskettestations en cd-romstations kunnen worden geplaatst. Een aan/uitknop bevindt zich vaak vooraan, waar ook status-leds kunnen geplaatst worden die weergeven of de computer aanligt, of schijfactiviteit vertoont. Sommige kasten hebben een display die de temperatuur van de kast of de processorsnelheid weer geeft.

Het toetsenbord
Het toetsenbord van een computer is het apparaat waarmee met de hand gegevens kunnen worden ingevoerd. Het wordt ook wel met de Engelse term keyboard aangeduid. Voor het aansluiten van toetsenborden zijn er enkele mogelijkheden. Tegenwoordig zijn voor niet-draadloze toetsenborden alleen USB en PS/2 nodig. Bij de eerste computers werd een DIN-connector gebruikt. De toetsenbord helpt een proces en is gemaakt van kunststof of metaal. Het bestaat uit schakelmachines. Het is in de begin van de 20ste eeuw uitgevonden.

De muis
Een muis is een aanwijsapparaatje dat aan een computer wordt gekoppeld om de positie van een pijltje op het beeldscherm met een handbeweging te besturen. Er zijn drukknoppen aanwezig. De muis is altijd aan een computer gekoppeld. Tegenwoordig hebben we ook de draadloze muis. Door een beweging draait de bal. De x- en y-rollers geven de beweging door. De muis bestaat uit een optical encoding disks met lichtgaatjes. Er schijnt led door de gaatjes. Lichtgevoelige sensoren geven de beweging door aan de computer. Het is tussen 1963/1964 uitgevonden door Douglas Engelbert en William English.

Maak jouw eigen website met JouwWeb